• Clubkadercoaching: de afgelopen maanden

Het einde van het seizoen nadert. De tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. De tijd om de balans op te maken voor dit seizoen of juist nog even de laatste loodjes te leggen voor die ene belangrijke laatste wedstrijd. Voor mij als Clubkadercoach ook een periode van terugblikken op dit seizoen.

SV Helios, een vereniging waar ik als voetballer en als professional niet onbekend mee ben. Hierdoor stond ik te trappelen om te beginnen. En in oktober 2023 kon ik van start gaan. De eerste maanden waren vooral even aftasten. Wie zijn de trainers? Hoe ziet deze club eruit tijdens een zaterdag? Hoe verbonden voelen de mensen zich hier? Allemaal vragen die mij heel snel duidelijk werden. De maanden die volgden waren zeer prettig. De mensen zijn open en zelfkritisch maar ook altijd te vinden voor een grapje of nog belangrijker, een biertje aan de bar. Gezelligheid staat hoog in het vaandel en dat was heel snel duidelijk. De verbondenheid en betrokkenheid van mensen bij de club is gigantisch.

Na de periode van het aftasten en observeren ben ik te werk gegaan met een stukje vraag en aanbod vanuit de trainers zelf. Als de trainers ergens mee zaten, konden ze mij vinden. Verder ging ik aan de hand van mijn observaties kijken naar wat de behoeftes waren van de trainers. Wie kan dat steuntje in de rug heel goed gebruiken en wie red zich heel goed?

Uiteindelijk ontstond de dynamiek waar ik naar zocht. De trainers die graag wat wilden weten of een vraag hadden, stuurden mij berichtjes of benaderden mij tijdens mijn rondje langs de velden of wanneer ik bezig was met een ander team. Daarnaast zijn er ook een aantal teams geweest waar ik wat intensiever bij begeleidt heb. Daar stond ik veel weken langs de lijnen van het veld om de trainers in de juiste richting te sturen. Deze trainers ervaarden mijn aanwezigheid als een soort steuntje in de rug, maar ook een prettige samenwerking om ze te helpen in het trainerschap. Er kwamen nieuwe inzichten aan bod en afspraken werden gemaakt met het team vanuit de trainer voor meer structuur. Of juist de teamsfeer werd aangepakt om zo het team wat positiever te krijgen. Allemaal met de trainer/coach achter het stuur en ik als pitcrew ernaast.

Het einde van het seizoen is in zicht en ik kijk terug op en zeer geslaagd eerste seizoen bij deze mooie club.

Mark Zwerus, Clubkadercoach

Twijfel jij of je trainer wil worden bij de club? Met clubkadercoaching helpt SV Helios jou op weg!

Wij als Technisch Hart van Sv Helios zijn erg blij met de komst van een clubkadercoach in de persoon van Mark Zwerus. Mark loopt een aantal dagen in de week bij onze club rond en heeft al meerdere trainers dat extra steuntje in de rug kunnen geven waar wij zo naar opzoek waren, daarom zien wij ook echt de meerwaarde en zullen hier het komende seizoen dan ook graag een vervolg aan gaan geven. Mark toevallig nog niet gesproken of hem (wij kunnen ons het haast niet voorstellen) gemist, spreek hem dan zeker aan mocht je ergens tegenaan lopen. Mark is namelijk altijd bereid om te brainstormen en je verder te helpen.

Dank voor je inzet Mark namens het Technisch Hart.